Ergonomi nedir? Ofiste ergonomi nasıl olmalı? Oturma hastalığı nedir? gibi birçok sorular son birkaç yıldır artarak devam etmekte. Peki neden? Türkiye'nin öncü ergonomi şirketlerin başında olmamızın sebebi de bu; Türkiyede Ergonomi bilincini artırmak, ergonomik ürünlerle çözüm sunmak.
HareketsİZLİK
% 85
WHO Dünya sağlık Örgütünün araştırmasına göre katılımcıların %85'i uzun süre oturmanın yaratcağı rahatsızlıklardan bilgilendirme almadıklarını bildirmiş.
Erken Ölüm
% 86
Aynı araştırmadaki katılımcılar hareketsizlik erkenden emekliliğe neden olacağına inanmakta.
Risk
%87
En az yılda bir kez bel ağrısından dolayı iş'e gelemediğini belirtmiş.
Ergonomi İskandinav Ülkelerinde doğdu.
Ergonomi iskandinav ülkelerinde sendikaların yoğun talepleri ile ortaya çıkmış bunun sonrasında iskandinav tasarım anlayışı insan ve doğa ile bütünleşerek bugünkü haklı yerini almıştır.İskandinav doğasının saf ve mükemmeliyeti bugün yaşam alanlarında da bunu yansıtmaktadır.
Ergonomi nedir?
Ergonomi nedir?
Ergonomi; insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevre ile olan uyumunu doğal ve teknik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları topluluğudur. Yunanca'da Ergo iş, nomos ise yasa anlamına gelmektedir.
Ofislerde Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları ya da toplumda bilinen adı ile masa başı hastalığı aşağıda belirtilen şekillerde ortaya çıkarak, özellikle sırt, kollar ve ellerdeki kas ve bağlara zarar vermektedir. Tekrarlı kol hareketleri, tenosinovit ve karpal tünel sendromu gibi üst uzuvlarda görülen işle ilgili hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tenosinovit, tendon kılıfındaki ince sinoval zarın mekanik iritasyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Karpal tünel sendromu ise eldeki medyan sinirinin dağıtım alanında uyuşma ve karıncalanma hissiyle kendini göstermektedir.Yapılan iş tarafından tetiklenen kas ve iskelet sistemi hastalıkları genellikle vücudun alt uzuvlarını ve elleri etkilemektedir. (tenosinovit).Kas ve iskelet sistemi hastalıklarına mesleki marufiyet ve sakatlıkla sonuçlanabilecek bir potansiyel teşkil etmektedir. Günümüzdeki, sağlıklı yaşam, rekreasyon ve spor aktiviteleri gibi yaşam biçimleri de kas ve iskelet sistemi hastalıklarıyla nedensel bir ilişki içinde olup, tümüyle iş koşullarından kaynaklanan rahatsızlıkların belirlenmesini güçleştirmektedir.Tekrarlı aktiviteler ve işin monotonluğu, yüksek çalışma temposu ve bireyin iş üzerinde yeterince kontrol sahibi olamaması gibi çalışma koşullarıyla birleştiğinde de kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yakalanma riskini artırabilmektedir. İnsanların sağlıklı ve verimli çalışabilmeleri için iş ortamlarının ergonomik olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu ortamın sağlanması için 2 etken önemlidir.
Bedensel Algılama ve Duruş
Bedenlerimiz hareket için tasarlanmıştır. Koşmak, dans etmek, yüzmek, fırlatmak, yakalamak ve gerilmek, hep bu tasarımın doğal ifadeleridir. Fiziksel güç canlı bir kas dengesi, odaklanma ve ruhsal uyanıklık kapasitesini destekler.
Bedensel algılama, birçok zindelik programındaki eksik halka olan duruşu geliştirmenin de anahtarıdır. Duruş, enerjinin bedende dengeli dağılımıdır. Düzensiz duruş, iç organlara aşırı baskı yapar, nefes almayı güçleştirir ve koordinasyonu engeller.
RSI Tekrarlanan Zorlama Yaralanması
Bilgisayar kaynaklı sağlık sorunları, uygun olmayan kullanım ve “güvenli kullanım teknikleri” konusundaki bilgi eksikliklerinden meydana gelir. Bilgisayar kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yaygın sorunlardan bazıları, Karpal Tünel Sendromu (Carpal Tunnel Syndrome), Tekrarlanan Zorlama Yaralanması (Repetitive Strain Injury), Bilgisayar Görme Sendromu (Computer Vision Syndrome) dur.
Ergonomik Yatırımın Getirisi nedir? Ergonomi'ye yapılan yatırım?
Ergonomik bir şekilde doğru düzenlenmiş ofis yatırımı çok kısa sürede verimlilik artışı ve hastalık/iş gücü kaybını azaltarak geri kazandırır.
Son araştırmalar gösteriyor ki, ergonomik olarak düzenlenmiş işyerleri girişimciye ekonomik bir avantaj sağlar. Ergonomi düşünüldüğünün aksine yüksek maliyetli değildir!
İşyerinde ergonomik bir optimizasyonun personel bütçesinin sadece küçük bir kısmını aldığı gerçeği sıkça görmezden gelinir. Genel olarak bu yatırım bir ila üç yıl sonra geri dönmüştür. Ofis mobilyalarının toplam ömrü (yaklaşık 10 yıldır) göz önünde bulundurulursa ergonomik düzenlemenin getirdiği kazanç çoğu girişimcinin hayal edemeyeceği durumdadır.Yanlış yerde yapılmış tutumluluk en önemli üretim-gelir faktörünün tıkanmasına sebep olur; insanın.
Ergonomi konfor ve rahatsızlanma risklerini azaltmaktan daha fazlasını yapar. İyi bir ergonomi çalışanların üretkenlik, moral ve motivasyonunu yüksek tutar. Kurum hedeflerine olan katkıları yükselir. Ergonomiye yatırım yapan şirketler çalışanlarının yaşadıkları iş günü kayıplarındaki azalmayı hızlı bir şekilde görürler. Daha güzel bir çalışma ortamı yaratarak şirket verimliliğindeki optimizasyonu arttırırlar. Bilgisayar başında vakit geçirmek için çok fazla sebebimiz var: İş, iletişim, bilgi edinme, oyun, eğlence… Her ne sebeple olsun, her gün birkaç saatimizi mutlaka bilgisayarla geçiriyoruz. Hatta bazılarımız için bu süre günün yarısını bulup geçebiliyor bile. Bilgisayarın vazgeçilmez bir cihaz olduğu ve gittikçe hayatımıza daha fazla yerleşeceği, daha çok kullanılacağı kesin.
Uzun süreli hareketsiz oturmak
Günümüz çalışma hayatının çoğu masa başında oturarak geçmektedir. Uzun süreli oturmak, insan sağlığı için çok zararlıdır. İnsan yaratılışı itibari ile hareket etme ihtiyacı duyar. Oysa günümüzde kullanılan ofis koltuklarının çoğu ekonomik olsun diye basit, hareketi kısıtlayan sadece ve sadece oturmaya yarayan araçlardır. Her insan diğerinden farklı olduğundan dolayı ofis koltukları kişiye göre ayarlanabilir olmalı ve hareket edebilmesine imkân sağlamalıdır. Oturmadan kaynaklanan kas iskelet rahatsızlıklarının asıl nedeni oturmak değil, ergonomik tasarlanmamış koltukta ve hatalı oturmaktan kaynaklanmakt
All the products and services we offer are designed to improve the health of businesses by protecting the health, safety and wellbeing of the people who work for them.
İletişim
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.